Jag fortsätter att utveckla inlärning med bilder
Nu ska storebror ha ett prov om Medeltiden. Bra. Men kruxet är att det materialet han ska läsa på är fyra sidor med en massa text. Som tur är det indelat i underrubriker i alla fall. Men ingenstans finns det bilder. Bara text. Och även om han skulle fått ett häfte som var kopierat från en bok skulle den innehålla några bilder, men ändå skulle inte dessa räcka för att nå den maximala effekten. Återigen har jag då skapat ett material med bilder för att underlätta inlärningen. Jag har skrivit ut en bild för varje underrubrik i texthäftet. Jag visar några exempel i bilden här ovan. Det jag gör är att när jag berättar för honom det som står i texten så tar jag samtidigt fram en bild han ska titta på.
Exempel 1 (se de två övre bilderna): Det här är drottning Margareta. Hon var drottning i Sverige på 1300-talet. Hon var en tuff drottning så hon brukade kallas för Kung Byxlös. Drottning Margareta var den som såg till att Kalmarunionen bildades. Kalmarunionen var en union mellan Sverige, Norge och Danmark. På den tiden tillhörde delar av Finland också Sverige. På den här kartan kan du se Kalmarunionen. Den kallades så för att det var i staden Kalmar som man bestämde sig för att bilda den här unionen. Kalmarunionen varade i mer än 100 år.
Exempel 2 (se nedre bilden till vänster): Det här är Heliga Birgitta. Vet du vad helig betyder? Det betyder att hon har blivit helgonförklarad. Alltså som en ängel. För att hon var närmare Gud än andra människor. I Rom i Italien finns det en påve, som är den prästen som är över alla andra kristna präster, och den påven som fanns då på 1300-talet bestämde att hon skulle bli ett helgon. Det är bara påvar som får bestämma sånt. Fast det bestämde påven efter att hon redan var död. Heliga Birgitta fick uppenbarelser. Det betyder att hon såg Jesus och han pratade med henne. Som en dröm fast på dagen. Hon grundade nunneklostret i Vadstena.
De första dagarna gör jag som i exemplen ovan. Jag berättar (på ett mycket konkret sätt) det han ska lära sig. Jag förklarar ord som kan vara svåra att förstå och låter honom hela tiden ha en bild framför sig som föreställer det vi pratar om.
När det närmar sig provdagen börjar jag förhöra honom:
Exempel 3 (se nedre bilden till höger): Det här är ett straff, kommer du ihåg vad det heter? Kan du berätta om några fler sätt att straffa på som användes under Medeltiden? Vilka brott kunde man ha gjort för att bli straffad?
Det är ändå bevisat att barn med autism ofta lär sig bättre med hjälp av bilder. Så jag skulle önska att lärare där ute förstod det och använde bilder mycket mer flitigt och ändamålsenligt i undervisningen. Att bara stå och prata längst fram i salen eller bara låta barnen läsa en massa text kanske funkar för några barn. Men att använda mycket bilder för att levandegöra det man pratar om underlättar för alla barn. Man behöver inte göra exakt så här som jag gör, men man kan tänka på det mer och t.ex. använda sig av undervisningsfilmer som förklarar saker.
Om någon är intresserad av medeltidsbilderna så kan ni ladda hem dem här. Berätta gärna vad du tyckte sedan!