Special Nest, en nättidning som skriver om neuropsykiatriska funktionshinder har gjort en intervju och skrivit en artikel om min blogg! 😀 Man behöver vara medlem för att läsa artikeln i sin helhet men det kanske är värt det? Första månaden är gratis. Där står mina tio bästa tips som förälder till barn med NPF.
1) Bildstöd
2) Lågaffektivt bemötande
3) Specialintressen som en styrka
4) Läggningsrutiner
5) Sänka kraven
6) Läxläsning i korta pass
7) Läsa med och för barnen varje dag
8) Samarbeta föräldrar emellan
9) Samarbeta med skolan
10) Visa kärlek
https://www.specialnest.se/liv-hem/tio-tips-en-enklare-vardag-med-npf
måndag 16 juli 2018
tisdag 10 juli 2018
Resa med barn med NPF
Ritkort är toppen att ha i bilen. |
Första gången vi reste
överhuvudtaget med vår äldste var han bara 2 år gammal. Det var en lång flygresa, ända till Sydamerika, och blev något av det värsta vi har varit med om. Vi fick jaga honom på de stora ytorna och rullbanden på flygplatserna. Han skrek något så hemskt när han var tvungen att ha bältet på sig på flygplanet. Han sprang fram och tillbaka på flygplanet, tyckte inte om maten. Jag fick en utskällning för att jag inte lyckades lugna min son av en främmande passagerare som satt bakom oss när vår son skrek. Jag tänkte: -Aldrig mer!
Vi har ändå även flugit och åkt tåg en del efter det. Men jag känner, fortfarande idag, att det framkallar stress hos mig att resa med dem på det sätter. Speciellt de gångerna jag har rest med dem själv. Jag blir orolig för att de inte ska ”uppföra” sig som de bör. Att de tar av sig skorna på tåget, sitter med benen upp, har för högt ljud på sina surfplattor eller smular ner och spiller när de äter. Jag känner mig fortfarande orolig för vad andra ska tycka och tänka, att någon ska påpeka något eller ge mig en sådan blick där det lyser igenom vad de tycker.
Att bila har inneburit många fördelar som gör resan mindre stressig för oss föräldrar och lugnare för våra barn. I bilen känner de sig hemma, där får de ta av sig skorna, sitta med fötterna uppe på sitsen och smula ner. Om de bråkar eller har för högt ljud på surfplattorna så hanterar vi det i lugn och ro och stör inte andra utomstående. Vi tar med oss mat och fika som vi vet att de gillar. Vi leker lekar och pratar. När vi stannar så försöker vi aktivera de fysiskt om möjligheterna finns. Här kommer några mer konkreta exempel:
Fördriva tiden
• Ritkort. Man kan köpa dem på bokhandel. Köp gärna tunna whiteboardpennor också eftersom pennan som följer med oftast inte är så bra. Se bild.• Surfplattor eller dvd-spelare. Ladda ner filmer till surfplattan eller spara filmer från en streamingtjänst som t.ex Netflix. Barnhörlurar är ett måste!
• Lek lekar som t.ex. att man bestämmer vad alla ska titta efter genom fönstret och den som ser ett sådant fordon först ropar och får ett poäng. Sedan byter man. Man kan ta gul eller grön bil, bil med takbox, bil med cykel på taket, husbil, pick up, skåpbil, lastbil utan flak... bara fantasin kan sätta stopp.
• Det finns andra bra pratlekar/minneslekar man kan göra: - Jag åkte bil till Italien och tog med mig en badboll. Nästa person ska säga hela meningen igen men lägga till en sak. Alla måste komma ihåg alla saker som varit och lägga till en ny. Man leker tills man inte längre kan komma ihåg allt.
• Man kan också berätta en saga ihop. Var och en hittar på en mening och bygger upp sagan på det sättet. Man kan passa på att lära barnen hur dramaturgi fungerar.
• Ta med musik och ljudsagor som barnen gillar och radiodokumentärer till föräldrarna.
Mat
• En mat-termos med kokta korvar och korvbröd hade vi med oss nu, så slapp vi stanna och luncha första dagen. Toppenbra!• En termos med kaffe och muggar med lock är ett måste för föräldrarna.
• Vatten och sugrörsdrickor är ju också en nödvändighet.
• Kex, bullar, frukt, smörgåsar och choklad är bra att ha när hungern faller på för ofta inne i bilen.
Annat bra att tänka på
• Nackkuddar är sköna när man slumrar till.• Det tar alltid mer tid än vad ni räknat med. Stressa inte, boka ett hotell att övernatta på vägen om så behövs.
• Försök att aktivera barnen fysiskt när ni stannar för toabesök eller för att äta. Följa John fungerar alldeles utmärkt när inget annat finns tillgängligt.
Konflikter kommer att uppstå. Man får hantera dem där och då. Igår kom vi till en vägkrog där den äldste sonen fick för sig att han ville ha en jättedyr entrecote och där den lille absolut inte kunde tänka sig något alls på menyn. Vi fick helt enkelt sätta oss i bilen, köra vidare, rida ut stormen (och den var kopiös) och hitta ett nytt ställe att äta på. Och på nästa ställe vi kom fanns det mat för alla.
Ha en trevlig semester allihopa! 💥
Etiketter:
autism,
bilresa,
bråk i bilen,
lov,
lågaffektivt bemötande,
npf,
resa,
reslekar.,
ritkort,
semester
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)