onsdag 8 maj 2019

Motorikträning med fysioterapeut för barn

I samband med utredningen för vår yngste son fick vi reda på att han har en försenad motorisk utveckling. Det förklarar varför han hatar idrotten på skolan. Ny forskning visar dock att med särskild träning så förbättras motoriken avsevärt. Att detta existerade hade jag ingen aning om innan den utredande psykologen berättade det för oss. Han fick i alla fall remiss till fysioterapeut. Han är där en gång i veckan och tränar för att förbättra grovmotoriken och kommer även att träffa en arbetsterapeut för att träna finmotoriken. Här kommer lite exempel på vad de brukar göra hos fysioterapeuten:


1) Ballong-badminton. Som det låter. Badmintonracket och ballong istället för fjäderboll. 


2) Kickar med ballong istället för fotboll. Alltså när man sparkar rakt upp och fångar själv. Växla mellan höger och vänster fot, en kick med höger och sen direkt en med vänster.


2) Hoppövningar. Hoppa jämfota framlänges, baklänges och sidleds. Samt på ett ben. Man lägger fyra rockringar efter varandra och hoppar en gång på varje. Det funkar säkert lika bra med pinnar på lagom avstånd från varandra.


3) Kasta boll och fånga med händerna, samtidigt som man står på en balansbräda. Men det är bra träning utan balansbräda också.


4) Hinderbana


6) På gymmet: Rodden, gåbandet och crosstrainern. 3 minuter på varje.


På skolan slipper han de vanliga idrottslektionerna och gör ovanstående övningar i liten undervisningsgrupp istället. Han är mycket nöjd med upplägget och tycker om idrottslektionerna nuförtiden. 

Det konstiga är att på en vanlig rehabmottagning från landstinget så verkar de inte känna till detta med fysioterapi för barn. Vi fick kontakt med en privat rehabmottagning som hade en fysioterapeut som var specialiserad på barn och grovmotorisk träning.

Han har även fått ett intyg för att kunna bada i vamvattenbassäng. Så vi kanske äntligen kan få till ordentlig simträning.

Cykla har han också lärt sig, efter mycket om och men och vid 8-års ålder. Nu kan han alla moment, även starta, bromsa, stanna och hoppa av cykeln. Att leda cykeln behöver vi träna lite mer på. Det är inte så lätt som man alltid tror...




1 kommentar:

  1. Fantastiskt att det fungerar och otroligt okunnigt från den offentliga sidan!!! Tänka sig att de inte följer forskningsrön gör en riktigt fundersam!!!

    SvaraRadera