Ovan ser ni en tidslinje som min 12-åriga son gjorde idag som ett sätt att studera och förstå livets utveckling. Han har prov på det på torsdag.
I NO-boken fanns det redan en tidslinje men jag tycker att det ligger mycket i att göra det själv. Att rita och skriva själv. Dessutom hade han jättekul när han gjorde det. Och han lärde sig en massa under tiden.
Jag är musiklärare och jag har själv använt mig av metoden tidigare. Mina elever i 9:an hade ett prov på pop- och rockhistoria där de i grupp på 4-5 elever fick en tidlinje på ett stort papper med årtal och så fick de diskutera och skriva olika viktiga brytpunkter i musikens historia. De hade självklart fått material att plugga på inför provet, samt att vi arbetat med det på lektionerna. Och det bästa var att de lärde sig under provets gång också.
Så jag vill slå ett slag för tidslinjer. Att arbeta med det ger en annan förståelse för historia. Bra för barn med dålig tidsuppfattning och bra för alla barn.
Jag fortsätter att utveckla det visuella stödet. Idag har jag gjort förhörskort till sonens kommande NO-prov om livets utveckling. Förut har jag använt mig av Word för att göra korten men nu kom jag på att det är mycket lättare att använda gratisprogrammet bildstod.se.
Först laddar jag ner alla bilder jag behöver från Google. Den här gången utgick jag från kapitel 3 i boken Koll på NO för åk 6, som provet bygger på. Jag delar med mig av materialet här om någon är intresserad. Skriv gärna och berätta vad du tyckte!
Sedan loggar jag in på bildstod.se och öppnar ett nytt bildstöd. Jag valde layout med 3x4 kort på varje sida för att korten ska bli lagom storlek. Fördelen med detta program är att bilderna automatiskt förminskas att passa rutorna. Dessutom finns det lite plats att skriva en fråga på varje kort.
Jag har tänkt att använda dessa som förhörskort när jag hjälper sonen att plugga inför NO-provet men ser att det med fördel skulle kunna användas i klassrummet, där eleverna kan förhöra varandra två och två. Eller varför inte ha ett muntligt prov med eleverna?