tisdag 21 juli 2020

Yoga för barn




För ett tag sen introducerade jag yoga för mina egna barn här hemma. Barnen tyckte att det var roligt men blev lite uttråkade på att alltid köra samma yogapass. Jag har utövat yoga själv i många år så jag fick en idé att göra ett eget material som man kan använda med eleverna i klassrummet eller på idrottslektionen. Eller med sina barn hemma, såklart.

Jag gjorde små kort med yogaställningarnas namn på svenska (direktöversatta från sanskrit) och med bilder på vad det föreställer. De kan man skriva ut och laminera. Jag gjorde sedan en instruktion för läraren med alla 24 ställningarna som finns på korten med en bild där jag visar ställningen och en kort beskrivning.

Man kan använda materialet på olika sätt, tänker jag:

  • Kort pass som paus från lektionen: Eleverna/barnen kan ta 5 olika kort som läraren sätter upp på tavlan i lämplig ordning och hela klassen gör ställningarna tillsammans. 5 andetag på varje ställning. 
  • En elev som behöver en paus kan gå fram när som helst under lektionen, ta ett kort och göra den ställningen i 10 andetag, för att sedan gå tillbaka och arbeta.
  • Idrottslektion: Läraren kan göra i ordning ett pass med många ställningar efter varandra och sedan leda klassen genom passet. I lärarinstruktionen jag har gjort finns ställningarna i en viss ordning som skulle kunna användas rakt av.
Några tips: En lämplig ordning på yogaställningarna är att börja med stående ställningar och avsluta med en vilande ställning. Men det finns egentligen inga rätt och fel. Om läraren ska leda klassen så är det bra att påminna eleverna att andas i ställningarna. Det är lätt att glömma annars. Räkna andetagen högt inför klassen.

Ladda ner materialet här:

söndag 12 juli 2020

Begreppskort




Det började med att min son började ha en massa prov på mellanstadiet. Jag försökte hjälpa honom lära sig det han skulle inför proven men hans inlärningssvårigheter gjorde våra studiestunder väldigt ineffektiva.  Han tappade koncentrationen, orkade varken läsa själv eller lyssna när jag läste. Så började jag att arbeta med bilder. Jag gjorde kort med en bild för varje begrepp eller företeelse och berättade utifrån bilderna. När det började närma sig provdagen så började jag förhöra honom med bilderna. Det har fungerat jättebra att använda bilder i många ämnen. I historia, religion och geografi, i svensk grammatik, i no-ämnena och även när han skulle ha hemkunskapsprov. Någonstans där emellan fick jag reda på att det jag höll på med heter begreppskort. Jag vill slå ett slag för begreppskort. Min son hade godkända betyg i alla ämnen när han gick ut åk 6, trots stora inlärningssvårigheter. Här samlar jag lite tidigare inlägg som handlar om inlärning med bilder, d.v.s begreppskort. Det är verkligen ett grymt sätt för barn med NPF, läs-och skrivsvårigheter eller språkstörning att lära sig saker på och alltså bra för alla! 

Här kommer länkarna i kronologisk ordning:

Geografi - första gången jag testade att arbeta med bilder för inlärning.
Medeltiden - I detta inlägg förklarar jag mer ingående hur jag använder korten.
NO - livets utveckling - de här fungerar mer för att förhöra varandra på arbetsområdet.
Teknik - staden - Hur man kan arbeta med begreppskort och flödesscheman
Fysik - Rörelse och kraft - Mer "regelrätta" begreppskort gjorda i bildstod.se
Svensk grammatik - Också dessa är gjorda i bildstod.se, fungerar för andra språk med eftersom de bara behandlar själva de grammatiska begreppen som kan vara så svåra att komma ihåg.

söndag 5 juli 2020

Visuellt stöd i klassrummet






Nu är jag lite inspirerad. Ska börja jobba som lärare i spanska och musik till hösten efter 4 års uppehåll. Trots att jag har semester just nu så bestämde jag mig för att sätta mig och göra ett bildstöd för lektionsstrukturen samt vad eleverna behöver för material på lektionerna. Jag tänkte vara fiffig så att det blir lite inlärning på köpet så jag gjorde bildstödet på spanska. När jag ändå var igång så gjorde jag ett till mina musiklektioner också. Tänkte att ni lärare där ute kanske var intresserade av materialet med. Jag är högstadielärare och nu tänker att bildstöd kan vara bra för alla åldrar, så jag kommer att testa att använda det på mina lektioner. Några barn i klassen kommer att vara mycket hjälpta av detta, och de andra tar inte skada av det.
Som vanligt skapar jag materialet på bildstod.se. Den här gången insåg jag att bilderna blev för små om jag gjorde bildstödet direkt på hemsidan så jag laddade ner bilderna och skapade bildstödet i word. Då går det utmärkt att ladda ner och byta ut bilder eller text som man vill.

Länkarna finns på högerspalten i webbversionen av bloggen.


Gör så här:
Ladda ner korten, redigera de så att de passar din undervisning. Både text och bild går att b yta ut. Klipp ut och laminera bilderna, limma på en magnet på baksidan eller köp magnettejp. Då går det utmärkt att sätta fast dem på whiteboarden.
Lycka till!