fredag 4 maj 2018
Bråk
Jag och min man har bestämt oss för att ta tag i vår akilleshäl. Bråk. Ja, jag är bra på många saker när det gäller mina barn, framför allt som rör skolarbetet och pedagogik, men när det kommer till bråk så har jag ofta känt att jag behöver bättre strategier för att hanskas med det så att bråken faktiskt minskar. Jag pratar för mycket med dem och blir ibland arg själv, för arg. Så jag beställde hem boken "Barn som bråkar" av Bo Hejlskov och Tina Wiman. Jag och min man har haft högläsning för vuxna på kvällarna nu och kommit en bit in i boken. Jag rekommenderar den här boken för alla föräldrar som känner att de hamnat i ett ekorrhjul när det gäller bråken med barnen hemma. Vi har redan provat ett utav tipsen i boken. Det är det här gamla vanliga:
-Kan du stänga av datorn och gå och borsta tänderna?
Det fungerar aldrig att någon av våra söner skulle stänga av datorn eller iPaden efter bara första tillsägelsen. Jag tror det misstaget vi vanligast gör är att vi går fram till dem och ber dem stänga av och sen går vi därifrån och förväntar oss att de ska göra vi säger. Men det gör de inte, för vem vill stänga av mitt i en film, eller en bana i ett spel? Så jag har nu provat att göra enligt "receptet" i boken. Jag går fram till sonen och sätter mig bredvid honom:
- Jaha, vad bygger du på då? (Han spelar Minecraft).
Så visar han mig sitt senaste husbygge. Jag ställer lite följdfrågor om bygget och pratar om det en stund. Sedan förklarar jag att det är dags att lägga sig så det vore bra om han bara kan göra klart fasaden och sedan stänga av datorn för han kan ju fortsätta med taket imorgon. Så sitter jag kvar hon honom tills fasaden är klar och sedan påminner jag honom att nu är det dags att stänga av. Det funkar!! 😲Han stänger av den och går och borstar tänderna.
Även om det känns att det tar lång tid att sätta sig där och lirka med honom så är det mycket trevligare och tar i själva verket kortare tid än att bråka med honom som vi gjort tidigare. Ja, ni vet, påminna honom att stänga av hundra gånger och till slut bli arg och trycka på off-knappen (har gjort detta några gånger, ej att rekommendera). Han blir arg, jag blir arg och läggningen tar längre tid eftersom vi först måste bli vänner igen innan han kommer till ro och kan somna.
Etiketter:
autism,
barn som bråkar,
bråk,
lågaffektivt bemötande
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar